26 czerwca 2011

Krótka historia o tym, jak zatrzymać smak truskawek na cały rok :)








Przepis na domowe konfitury:

1. Przygotuj jedno opakowanie Żelfix-u 2:1, 0,5 kg cukru, 1kg owoców (ja wybrałam truskawki) oraz słoiki o łącznej pojemności 1l.

2. Umyj owoce, wypestkuj/odetnij szypułki i rozdrobnij na kawałki (można w tym celu użyć blendera).

3. Żelfix dokładnie wymieszaj z owocami. Całość zagotuj ciągle mieszając.

4. Dodaj 0,5kg cukru. Zagotuj ponownie i gotuj przez ok 1 minutę (wiśnie i owoce mniej rozdrobnione gotuj przez 3 minuty).

5. Zdejmij z ognia i mieszaj aż do zaniku piany.

6. Gorące konfitury przełóż do słoików (można je wcześniej wygotować), szczelnie zamknij i ustaw dnem do góry.

7. Po 5 minutach konfitury są gotowe.

Świetnie smakują z domowym chlebem, świeżymi bułeczkami, naleśnikami lub herbatnikami :)

4 komentarze: